Pages

30 Haziran 2012 Cumartesi

Valie Export-Genital Panic

Sanatta çığır açan faaliyetlerin ve öğrenci, halk, kadın hareketlerinin ardı ardına patladığı adeta aktığı bir dönemde valie export takma isimli feminist avusturyalı sanatçı bir anda herkesi şoke eden çalışmasını meydana çıkartmıştır.

benim bu çalışmaya karşın çıkardığım kısa bir okuma şu şekildedir:

pantolon

Türkiye'deki adıyla 3 film birden gösterimi yapan bir film merkezine giden valie export bu resimde gördüğünüz haliyle vajinasını açıkta bırakarak giydiği pantolonuyla kadın bedenini kapitalizme hapsedenlere inat bugünkü femen kadınlarının aktivizm ilkelerini çağrıştırır nitelikte bir eylem atağına girişmiştir. "gizli olma, aslı burada!" parolasıyla hedefini yola koyan export; erotizm, pornografi adı altında sürekli seksi gizli olmaya iten dürtünün vermek istediği alt mesaj: kadın bedeninin saklanılması gereken, gösterilmemesi gereken kodlar silsilesi olarak ortaya koyan anlayışa karşı, kadın bedeni kapitalizme, erkek egemen zihniyetinin ucuz seks politikasına egemen edilemez demiştir. ve en "korkulan" tarafı olan vajinasını serbest bir şekilde yadırgamadığım yegane organım, amım dercesine herkesin gözlerine açmıştır.

tüfek

Tüfekle anlamlandırmaya çalıştığı kavram ise şiddeti kadına yönelik bir baskı aracı olarak her fırsatta kullanan eril dilin hegemonyasına karşı, alın bu sefer liderlik sultanızı sizin silahınızla yıkmaya geldim. "hegemon"un yunanca manası olan "lider"in anlamını yerle bir ederek; silahın, tankın, tüfeğin anlamsızlığına karşı en safi olması gereken dil beden dilidir. çünkü yasaklı bir nesne gibi gösterdiniz şimdiye kadar, o halde, yasaklara karşı konuşan susmayan şey bedenimdir, yani vajinamdır, amımdır demiştir.

yapıbozum süreçlerinde bu adımıyla çığır açmıştır.
Enhanced by Zemanta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder