Pages

5 Şubat 2014 Çarşamba

Lezbiyen Folk Müzisyeni Alix Dobkin

Lezbiyen folk sanatçı, aktivist. oloc üyesi. o lavender jane loves women albümünü çıkarmadan önce lezbiyen dünya hakkında herhangi biri şarkısında lezbiyenliğe dair en ufak bir laf etmemişti. o 73'teki bu albümüyle büyük bir patlama yarattı. ve proud, gurur duyma dediğimiz lezbiyen hareketteki özgüveni artırmak için dünyanın dört bir tarafında gerek müzikal performans olarak gerekse de aktivizm anlamında çalışmalar ortaya koydu. o zamanlar bu çalışmalarını şu sözlerde özetliyordu:

"over the last 25 years ı have travelled to hundreds of women's communities in this country and in many others. ıt has ben my privilege and pleasure to gather elements of our common culture and to create a body of songs and workshops to share with you, honoring and reflecting our unique lesbian style, substance, issues and values."

zaman zaman kadın öncelikli alanlar yaratmasından ötürü feministlere yapıştırılan klasik yafta olarak erkek düşmanı ve transfobik gibi ithamlar edildi ona karşı. ancak bunların bir değer taşımadığını o her zaman dile getirmiştir. hem trans hareket hakkında hem de eril kültüre ilişşkin şunları söylemiştir:

"ı certainly have strong opinions about men's violence, men's dominance, men's politics, male institutions, male hierarchies and penis-centered culture (don't you?), but man-hating is irrelevant in my life."

"ı look to transexuals to break new ground and not reinforce conventional gender stereotypes."

halen şu senelerde workshoplar vererek kadınları cesaretlendirmekte, onlarla dayanışmaktadır. artık tontiş bir lezbiyen anne anne olmuştur. bunlara dair de şunları söylemektedir:

"what ı'm up to these days is being a grandma to two grandsons. the youngest is less than two months old, but the older one, two and a half, is the light of my life and keeps a smile on my face."

my red blood isimli belgeselde de hayatı anlatılmaktadır.

şarkı olarak ise (view from gay head)every woman can be a lesbian ve a woman's love gibi klasiklerini öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder